Menu
0
Gratis thuis vanaf €85,- (NL) | Levering aan EU-landen
Stevig verpakt | veilige verpakking tegen breukschade
Sparen voor gratis bier of korting %
Klantbeoordeling: 9.8/10
26Jun2021
Wat is IPA bier? (India Pale Ale)

Wat is IPA bier? (India Pale Ale)

Door: AlrikReacties: 0

Waar staat IPA voor?

We krijgen van jullie wel eens de vraag waar staat IPA voor? Hier leggen we graag uit waar IPA voor staat, en welke bierstijlen er allemaal onder IPA vallen. De stijl is de laatste jaren één van de populairste stijlen speciaalbier geworden, met veel nieuwe substijlen en varianten.

IPA bieren zijn over het algemeen extra gehopt en bitterder bieren, met kenmerkende harssige, tropische en fruit tonen. Traditioneel gebrouwen door Engelse brouwerijen, de laatste jaren echter vooral door Amerikaanse en andere craft brouwers van over de hele wereld. Waarbij men druk experimenteert met allerlei hopsoorten. IPA bieren hebben over het algemeen een alcoholpercentage tussen de 5% en 8%. Nieuwe stijlen zorgen echter voor uitschieters naar soms wel 11%. 

Het ontstaan van IPA bier

Er gaan verschillende verhalen over het ontstaan van de India Pale Ale. De meest gangbare is ontstaan tijdens de koloniale tijd van Engeland. Soldaten in de koloniën hadden recht op een pint bier per dag. De lange zeereis naar India was echter funest voor de houdbaarheid van bier. Daarom voegde men meer hop en alcohol toe aan de bieren die naar India gingen. Alcohol en hop werken beiden immers als conserveermiddelen en zorgden voor een langere houdbaarheid van het bier.

 

IPA stijlen

Er zijn inmiddels diverse IPA stijlen ontstaan, elk met hun eigen specifieke kenmerken en smaken. De belangrijkste varianten beschrijven we hieronder.

  • Session IPA

    Een lichtere variant van de IPA met een lager alcohol percentage over het algemeen tussen de 2,5% en 4 %.
  • Double IPA (DIPA)

    Een nog bitterder en hoppiger variant is de Double India Pale Ale (DIPA). Met over het algemeen een bitterheid boven de 60 IBU en een alcoholpercentage tussen de 8% en 10%. Door de toevoeging van extra hop en mouten.
  • Triple IPA (TIPA)

    Door de toevoeging van nog meer hoppen, nog bitterder en sterker dan de DIPA. Niet elke brouwer gebruikt deze stijl. De bieren hebben over het algemeen een alcoholpercentage van 10% tot 12%.
  • White IPA

    White IPA's zijn een huwelijk tussen American IPA's en de traditionele belgische witbieren. Kruidige tonen, citrus, hars en verfrissende smaken kun je hier verwachten. Een variant die je vooral in de zomer tegen komt.
  • Black IPA

    Door het gebruik van geroosterde mouten krijgt het bier een donkere soms zelfs zwarte kleur, vandaar de naam Black IPA. De hoppige bitterheid van IPA gecombineerd met notige, kruidige en geroosterde tonen door de geroosterde mouten.
  • New England IPA (NEIPA)

    Een troebeler variant (ook wel cloudy, of hazy genoemd). Vaak gebruikt men minder bitterhoppen en hebben deze bieren een iets lager alcoholpercentage. Vaak een wat voller en romig mondgevoel, tropische fruitsmaken en een licht zoetje.
  • West Coast IPA

    Amerikaanse IPA's worden vaak onderscheiden in East en West Coast IPA's. Bij een West Coast IPA ligt de focus op de hop en op bitter. Deze speciaalbieren zijn dus bitter, wat droger en minder zoet. 
  • East Coast IPA

    Bij de East Coast IPA gebruikt men meer mouten, en is er meer balans tussen bitter en zoet. Deze zijn over het algemeen zoeter van smaak, maar nog steeds aangenaam bitter in de afdronk.
  • Brut IPA

    De term Brut IPA is een verwijzing naar de droge Brut Champagne. Men gebruikt hier Champagnegisten in het bier. De term champagne is beschermd, dus brouwers gebruik de term Brut om het gebruik van deze gisten aan te duiden. Brut IPA's kenmerken zich door een strakke, droge en frisse smaak.

Op onze IPA categorie pagina kun je alle India Pale Ale bieren en hun substijlen in ons assortiment vinden.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €85,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.