Menu
0
Gratis thuis vanaf €85,- (NL) | Levering aan EU-landen
Stevig verpakt | veilige verpakking tegen breukschade
Sparen voor gratis bier of korting %
Klantbeoordeling: 9.8/10
31Mar2023
Statiegeld op blikjes vanaf 1 April: dit moet je weten

Statiegeld op blikjes vanaf 1 April: dit moet je weten

Door: AlrikReacties: 0

Statiegeld op blikjes, wellicht heb je er al over gehoord. Vanaf 1 April zit er in Nederland ook 15 cent statiegeld op blik, dus ook op onze blikken speciaalbier. Hieronder zetten we de belangrijkste feitjes over het statiegeld op blik, het bewaren van lege blikken en het inleveren van je statiegeld blikjes op een rij.

Update: Statiegeld blikjes werken niet?

Een update op dit artikel naar aanleiding van vragen die we van jullie lezers gehad hebben. Een aantal van jullie geven aan dat niet alle blikjes correct worden ingenomen door de automaat in bijvoorbeeld de supermarkt. Helaas hebben we zelf ook ervaren dat het innemen van statiegeldblikken door de automaten niet altijd goed gaat. Sommige blikken worden onterecht geweigerd.

Doet je statiegeldblikje het niet? Probeer dan het volgende:

  • Natuurlijk check je eerst of er een statiegeldlogo en barcode op het blik zitten. Is dit het geval vraag een medewerker dan een ander leeg blik uit het magazijn te pakken, en je eigen blik daarvoor om te wisselen.
  • Laat je je boodschappen thuisbezorgen? Geef je lege blikken dan in een krat mee aan de bezorger. Deze scant de blikken niet, en neemt gewoon al je lege blikken in na het tellen van het aantal statiegeldblikken.

Vanaf wanneer zit er statiegeld op blikjes?

Vanaf 1 April 2023 zit er statiegeld op blikjes drinken met een inhoud tot 3 liter. Ook op onze blikken speciaalbier zal dus €0,15 statiegeld zitten. Je hebt misschien al gemerkt dat er op sommige blikken nu al statiegeld zit. Ook kun je na 1 April nog blikjes zonder statiegeld tegenkomen. Blikken gemaakt voor 1 April mogen namelijk nog wel verkocht worden zonder statiegeld. Je zult dus geleidelijk steeds mee statiegeld op onze speciaalbier blikjes zien.

Zo zie je of er statiegeld op een blik zit

Misschien ben je dus de eerste bierblikken al tegen gekomen met statiegeld er op. Vanaf 1 April moeten alle blikjes een nieuwe barcode hebben, zodat op inleverpunten herkend kan worden of er statiegeld op een blik zit. Voor ons is het natuurlijk lastig om dit te herkennen aan een barcode. Daarom bevatten alle statiegeld blikken ook een statiegeld logo. Heb je een bierblik met statiegeld in je handen? Dat herken je aan het logo hiernaast, deze kun je meestal terugvinden op het blik bij de barcode. Ook onze prachtige buitenlandse speciaalbieren zullen dit logo krijgen. Soms zul je zien dat er een label opgeplakt zit met een nieuwe barcode en het statiegeld logo.

Waar inleveren

Net als kleine plastic flesjes kun je je lege blikken speciaalbier met statiegeld inleveren bij supermarkten en tankstations langs de snelweg. Net als op de flesjes is het statiegeld €0,15. Je doet ze samen met de flesjes in een statiegeld automaat, waarna je een bonnetje krijgt voor je statiegeld. Op de meeste plaatsen kun je je statiegeld ook doneren aan een goed doel.
Ook zul je steeds meer andere inleverpunten voor statiegeld gaan zien bij bijvoorbeeld sportverenigingen en clubs. Hier krijg je meestal geen statiegeld terug voor je blikjes, maar je doneert het statiegeld dan aan de vereniging.

Hoe bewaren

Je hebt het misschien met lege statiegeldflesjes al wel eens gemerkt. Bij beschadigingen of deuken herkent de statiegeldautomaat ze niet goed. Het is daarom belangrijk dat het blik geen deuken of andere beschadigingen heeft, de barcode goed scanbaar is en natuurlijk moet je blik leeg zijn. We gaan er van uit dat dat laatste bij onze heerlijke speciaalbieren natuurlijk geen probleem is. We raden je aan de lege bierblikken samen met je lege statiegeldflesjes rechtop te bewaren in bijvoorbeeld een doos of krat. We hebben ook al de eerste bewaarkokers gespot gemaakt van een stuk regenpijp.

Waarom

Misschien vraag je je af waarom er nu statiegeld op je blik speciaalbier zit. Helaas zijn er in het zwerfafval nog steeds heel veel blikken terug te vinden. Bij het invoeren van statiegeld op kleine plastic flesjes is gebleken dat het aandeel flesjes in het zwerfafval sterk is gedaald. Ook is het statiegeld systeem in landen om ons heen erg succesvol gebleken. Daar worden meer dan 90% van de blikken gerecycled, zodat er kostbare grondstoffen hergebruikt kunnen worden.

Dit moet je weten over statiegeld op blik

Samengevat is dit het belangrijkste om te weten over statiegeld op je blikjes speciaalbier:

  • Check het statiegeld logo
  • Zorg dat ze leeg zijn en onbeschadigd
  • Lever ze in samen met je lege flesjes bij de statiegeldautomaat

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €85,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.