Menu
0
Gratis thuis vanaf €85,- (NL) | Levering aan EU-landen
Stevig verpakt | veilige verpakking tegen breukschade
Sparen voor gratis bier of korting %
Klantbeoordeling: 9.8/10
23Feb2024
Barrel Aged bier: Een geduldig avontuur van vat tot glas.

Barrel Aged bier: Een geduldig avontuur van vat tot glas.

Door: AlrikReacties: 0

Speciaalbier is tegenwoordig helemaal in, met brouwerijen die experimenteren met verschillende smaken en methoden om unieke bieren te maken. Eén bijzondere categorie is het 'Barrel Aged bier', oftewel vat gerijpte bieren. Dat zijn bieren die een tijdje in houten vaten zitten om een extra bijzondere smaak te krijgen. Laten we eens kijken naar wat dit vatgerijpte bier zo speciaal maakt.

Wat is Barrel Aged Bier?

Vatgerijpt bier is speciaalbier dat na het brouwen in houten vaten wordt gestopt om te rijpen. Deze vaten komen vaak van dranken zoals whisky, rum, port, bourbon of wijn. Tijdens het rijpen neemt het bier smaken en geuren op van het hout en de vorige inhoud van het vat, waardoor het een unieke smaak en aroma krijgt.

Hoe werkt het rijpingsproces?

Het rijpingsproces is een proces van lange adem. Brouwers moeten goed opletten hoe lang het bier in het vat zit, hoe warm het daar is en zelfs hoe vochtig het is. Al deze dingen beïnvloeden hoe het bier smaakt en wat voor lekkers je uiteindelijk krijgt. Soms rijpt een brouwer een barrel aged bier op meerdere soorten vaten om deze later weer te mengen. Dit noemen we ook wel een blend.

Verschillende soorten vaten, verschillende smaken:

Het soort hout van het vat is belangrijk voor de smaak. Bijvoorbeeld, eikenhout geeft vaak een beetje vanille- en houtsmaak. Vaten die eerder voor sterke dranken werden gebruikt, geven het barrel aged bier soms een rokerige whisky-smaak of juist zoete rum- en bourbon-tonen.

Wat Krijg je als Resultaat?

Bij barrel aged bier proef je smaken die je niet zomaar in normaal bier vindt. Je kunt denken aan smaken zoals vanille, karamel, koffie maar ook fruitige en kruidige tonen. Deze bieren hebben vaak complexe smaken en zijn ideaal om rustig van te genieten. Door het lange brouwproces en de kosten van de vaten zijn Barrel Aged bieren vaak wat prijziger dan normale bieren.

Voorbeeldbieren om te Proberen:

1. Bourbon County Brand Stout (Goose Island): Een bekende klassieker met smaken van chocolade, koffie en vanille door het rijpen in bourbonvaten.

2. Rodenbach Grand Cru (Brouwerij Rodenbach): Een Vlaams rood bier met een zure en fruitige twist door het rijpen in eikenhouten vaten.

3. KBS (Founders Brewing Co.): Een sterk, donker bier met koffie- en chocoladesmaken dankzij het rijpen in bourbonvaten.

 

Vatgerijpt bier is niet zomaar bier. Het vergt tijd, geduld en mooie houten vaten.. Brouwers stoppen veel tijd liefde in het perfectioneren van het rijpingsproces, waardoor je bieren krijgt die echt bijzonder zijn. Dus, als je een keer iets nieuws wilt proberen, overweeg dan eens een vatgerijpt speciaalbier.

Op onze website hebben we een speciale categorie met Barrel Aged Speciaalbier. Ook hebben we mooie proefpakketten met Barrel Aged speciaalbieren. Zo kun je kennis maken met meerdere vatgerijpte bieren.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €85,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.